„Chceme společně stanout před Ježíšem, zneužití a duchovní. Neobviňovat, nehodnotit, setkat se u Něj,“ říká Tośka Szewczyk, jedna z organizátorek rekolekcí pro kněze a biskupy, které společně povedou osoby postižené sexuálním zneužíváním v církvi.

„Zmrtvýchvstání. O Davidovi v nás.“ Toto je motto rekolekcí organizovaných pod patronátem Spolku pro novou evangelizaci Polské biskupské konference. Proběhnou ve dnech 21. až 24. října 2024 w Porszewicích (lodžská arcidiecéze). Společně je povedou biskup Artur Ważny, nadace „Składak“ [Loď], škola evangelizace „Syn Davida“ z Żar a také tři osoby, které zažily sexuální zneužívání od duchovních.

„Je to velmi důležitá událost pro církev v Polsku v etapě, v níž se dnes nacházíme,“ říká v rozhovoru s „Gościem“ biskup Artur Ważny, předseda Spolku pro novou evangelizaci PBK. „Tyto rekolekce jsou plodem setkání několika biskupů s Tośkou Szewczyk, ke kterému došlo před několika měsíci. Toto setkání bylo časem sdílení srdce, ne argumentů. Probudilo se v nás přání, předat to, co jsme od sebe slyšeli, dalším. Vyzvat další lidi ke zkušenosti, která nás sbližuje, umožňuje porozumění, vzájemné neobviňování a – je-li třeba – odpuštění. Věřím, že tato zkušenost může měnit církev,“ zdůrazňuje biskup Ważny.

„To nejdůležitější, co chceme zdůraznit: tyto rekolekce budou dobou od začátku do konce soustředěné na Ježíše. Není to pro nás příležitost bojovat za práva postižených nebo překvapovat svými požadavky. Nebudeme nikoho obviňovat či hodnotit. Chceme spolu s našimi bratry stanout před Ježíšem,“ říká Tośka Szewczyk, jedna z organizátorek rekolekcí a autorka knihy „Nie umarłam: od krzywdy do wolności“. „Z perspektivy zneužitého člověka mám pocit, že mezi námi a duchovními je velká rána, kterou nese celá církev. Na jedné straně jsou poškození, kteří byli zneužiti duchovními. Na druhé – mnoho kněží v sobě také nosí zranění, dokonce pro falešné obvinění v této věci nebo způsobené tím, že zhřešili jejich bratři. A navíc v obou skupinách je spousta strachu, ale i předsudků. Je to rána, kterou nese Kristovo tělo. A uvnitř této rány se chceme setkat, abychom ne až tolik diskutovali, ale společně usedli u Ježíše. Protože rána, která je spasena, se může stát kanálem spásy pro ostatní,“ vysvětluje Tośka.

Obsah rekolekcí se soustředí kolem postavy krále Davida, jenž sám nesl mnoho zranění a sám se stával podporou a vůdcem ostatním. Účastníci rekolekcí budou také rozjímat pět Kristových ran. „Chceme se při rekolekcích dotknout Jeho ran proto, abychom se blíž setkali s Tím, který dovolil, aby mu tyto rány zpúůsovili. V Ježíšových ranách se budeme chtít nalézt s našimi zraněními, aby se stala místem, přes něž se budou moct ostatní obrodit v Kristu,“ vysvětluje biskup Artur Ważny.

Během rekolekcí kromě přednášek a setkáních ve sdílejících se skupinách bude také možnost rozhovoru s terapeutem a rovněž příležitost využít přímluvnou modlitbu. 

 

Link pro přihlašování:     https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyY6Zjunadn7nriSK3pobd5j8yN6rpUN9OUj6C7srWoGzrZw/viewform

 

Zdroj: https://www.gosc.pl/doc/8913481.Osoby-skrzywdzone-w-Kosciele-poprowadza-rekolekcje-dla