Nově otevřené archivy papeže Pia XII. dokládají, že Svatý stolec chtěl zakročit proti zakladateli řádu Legionáři Kristovi, ale po jeho smrti využili příznivci zakladatele řádu Marciala Maciela vakua ve vedení, aby zachránili jeho jméno i celý řád.

VATIKÁN (KAP) - Nedávno otevřené archivy papeže Pia XII. vrhají nové světlo na tvrzení, že papež za druhé světové války nemluvil o holocaustu. Přinášejí však také podrobnosti o další sporné kapitole vatikánských dějin: o skandálu kolem zakladatele Legionářů Kristových.

O rozsáhlé dokumentaci, kterou ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století obdržel Svatý stolec a která prokazovala, že jeho úředníci mají důkazy o pochybných mravech, užívání drog, lehkomyslnosti ohledně financí a sexuálním zneužívání mladých seminaristů páterem Marcialem Macielem, již byly napsány celé knihy.

Přesto Svatému stolci trvalo více než půl století, než Macielovi uložil sankce, a ještě déle, než uznal, že se jednalo o náboženského podvodníka a šejdíře, který zneužíval své seminaristy, zplodil tři děti a vybudoval uzavřený řeholní řád podobný sektě, aby skryl svůj dvojí život.

Nově otevřené archivy Piova pontifikátu z let 1939-1958, doplňují některé nové podrobnosti k tomu, co bylo dosud veřejně dostupné, neboť obsahují dosud nedostupnou dokumentaci vatikánského státního sekretariátu.

Potvrzují, že Piův Vatikán v roce 1956 proti Macielovi zakročil a chystal se proti němu přijmout ještě tvrdší opatření - včetně úplného vyloučení z kněžské služby -, ale že Piova smrt v roce 1958 umožnila Macielovým stoupencům využít vakua ve vedení a zachránit jeho jméno a řád. 

Až dosud největší zásoba veřejně dostupné dokumentace o Macielovi pocházela z vatikánské Kongregace pro řeholníky, která dohlížela na Legii po jejím založení v roce 1941 v Mexiku.

V roce 2012 některé Macielovy mexické oběti umístily na internet více než 200 dokumentů z let 1940-2002, které získaly od někoho, kdo měl přístup do archivu Kongregace pro řeholníky. Tyto dokumenty, které jsou rovněž součástí knihy "La Voluntad De No Saber" (Vůle nevědět), podrobně popisují důkazy, které měl Vatikán o Macielových zvrácenostech, ale také to, jak celá desetiletí biskupové, kardinálové a papežové zavírali oči a místo toho věřili pochvalným dopisům, které rovněž přicházely do Říma.

Nové dokumenty z ústředního vatikánského řídícího úřadu nyní tuto historii doplňují a poskytují další podrobnosti o tom, kdo ve Vatikánu pomáhal Macielovi vyhnout se sankcím, protože věřil, že tvrzení proti němu jsou pomluvy, a kdo se snažil zaujmout tvrdší postoj.

Jeden z nových dokumentů, který je zveřejněn v nedělní kulturní příloze listu Corriere della Sera La Lettura, obsahuje návrh z 1. října 1956, které vypracoval vatikánský úředník č. 3 pro řeholní řády.

Toho dne přijel Maciel do Říma poté, co mu Vatikán pozastavil výkon funkce představeného Legie a nařídil mu odvykací kúru, aby se zbavil závislosti na morfiu.

Podle návrhu chtěla vatikánská Kongregace pro řeholníky Macielovi uložit další opatření: zakázat mu styk s mladými seminaristy, pod sankcí, že by byl suspendován jako kněz, mu bude zcela pozastavena kněžská služba, že by nemohl veřejně sloužit mši, zpovídat a vysluhovat další svátosti jako kněz.

Autor návrhu, P. Giovanni Battista Scapinelli, napsal, že pokud Maciel přijde do kongregace, "nařídím mu, aby se léčil, aby se vzdal jakéhokoli kontaktu se svými studenty, dokud Kongregace neřekne jinak. A pokud se do dvou dnů nedostaví, měl by být Macielovi vydán preventivní příkaz: Buď se půjdeš léčit, nebo zůstaneš suspendován a divinis."

Tento návrh je významný, protože ukazuje, že v roce 1956 alespoň někteří lidé ve Vatikánu brali vážně zprávy, které dorazily do Říma, že Maciel obtěžuje své mladé seminaristy, a chtěli je chránit - a chtěli Maciela potrestat jedním z nejtvrdších církevních trestů za jeho zločiny. Trvalo však 50 let, až do roku 2006, než Vatikán nakonec Maciela odsoudil k poměrně mírnému trestu "doživotního pokání a modliteb" za sodomii svých mladých rekrutů.

Následný návrh zveřejnily v roce 2012 mexické oběti. Vyplývá z něj, že Scapinelli původní příkaz, aby se Maciel zdržel kontaktu se seminaristy, vyškrtl a pouze nařídil, aby se Maciel léčil z drogové závislosti. Obsahuje další stránku a půl ručně psaných poznámek, jako by jej Scapinelli přepsal po konzultaci s dalšími osobami.

V archivu státního sekretariátu se nachází zřejmě konečná, na psacím stroji psaná verze z 2. října 1956, která vynechává jakoukoli zmínku o tom, že Macielovi byl zakázán kontakt s mládými, a hovoří pouze o tom, že si má zajistit lékařskou pomoc, bez další hrozby suspenzí. O několik týdnů později Vatikán jmenoval externí kleriky, aby provedli důkladnější vyšetřování na místě.

Ze všech verzí návrhu z 1. října 1956 je zřejmé, že Maciel měl ve Vatikánu velkého ochránce v podobě kardinála Giuseppe Pizzarda, druhého v mocné Kongregaci pro nauku víry. V dalších dokumentech se uvádí, že Kongregace pro řeholníky "nemohla dále postupovat proti F. Macielovi kvůli doporučením a zásahům vysoce postavených osobností".

Scapinelli naznačuje, že Pius byl plně obeznámen s Macielovou aférou a schválil jeho odvolání z funkce představeného Legie, a píše, že Maciel byl dočasně odvolán "z důvodů známých Svatému otci".

Kongregace pro řeholníky skutečně v září téhož roku předala Piovi k přečtení spis s "bohatou dokumentací" a průvodním dopisem, v němž připomíná, že Kongregace nikdy nechtěla uznat Legii jako papežem schválený řeholní řád kvůli "vážným" obavám z Maciela.

Pius zemřel o dva roky později, 9. října 1958. V chaosu kolem nového papeže a změn ve vedení Kongregace pro řeholníky a intervencí Macielových příznivců byl Maciel počátkem roku 1959 znovu dosazen do funkce představeného Legie. O několik let později byla Legie uznána jako řeholní řád papežského práva.

Maciel zemřel v roce 2008. O rok později Legie přiznala některé jeho zločiny a o rok později Vatikán převzal vedení Legie a nařídil proces reformy a "očisty".

Většina pozornosti věnované otevření Piových archivů v roce 2020 se soustředila na to, co on a jeho poradci udělali nebo neudělali pro záchranu židovských životů během války.

 

Zdroj: https://apnews.com/article/vatican-legion-pius-xii-abuse-91744e8054aa839647633e1d56372165?