Psycholožka Mary Lembo, řeholnice z Toga, popisuje nový vzdělávací program pro prevenci zneužívání, který vyvinul Institut antropologie IADC pro řeholnice a s jejich pomocí, jako „užitečný, dobře udělaný a proaktivní“.

Anne Preckel - Vatikán

Nový program na Gregoriánské univerzitě v Římě je určen řeholním představeným, sestrám a komunitám, které jsou školeny v rozpoznávání, ohlašování a prevenci sexualizovaného násilí na ženách řeholnicích. Vypracoval ho Institut antropologie (IADC) ve spolupráci s Nadací Conrada N. Hiltona a Mezinárodní unií generálních představených (UISG).

Příklady z každodenního náboženského života 

Psycholožka oceňuje zejména to, že program zvyšuje povědomí o dané problematice a poskytuje praktické poznatky z každodenního života víry, poslání, slibů a společenství. „Skutečnost je taková, že tyto případy existují a my musíme pomáhat - musíme se starat,“ zdůrazňuje a chválí: “Tento program je více než jen preventivní. Je proaktivní, pomáhá všem sestrám a vedoucím zavést prevenci a kulturu ochrany.“

Vzdělávací program, ktery je nabízen částečně online a částečně prezenční formou, zahrnuje zkušenosti řeholnic; program byl vytvořen s nimi a pro ně za přispění interdisciplinárního a mezinárodního týmu. Program se zaměřuje na „zneužívání, kterému jsou vystaveny řeholnice, a na zneužívání, kterého se řeholnice za určitých okolností dopouštějí i vůči sobě navzájem“, vysvětluje německý jezuita Hans Zollner, ředitel Institutu IADC v Římě. Na mnoha místech se s řeholnicemi „v minulosti zacházelo a dodnes zachází jako se služkami“ a v mnoha částech světa jsou stále obzvláště ohroženy - „v oblasti práce, sexuality a duchovně-mocenských vztahů“, řekl Zollner v rozhovoru pro Domradio.

Papež o této otázce hovořil v roce 2019

V únoru 2019 papež poprvé před novináři přiznal, že v církvi dochází ke zneužívání řeholnic. V květnu 2019 řekl František ve Vatikánu řeholním představeným z celého světa, že zneužívání řeholnic v katolické církvi je vážný problém, a to i v podobě zneužívání moci a svědomí. 

Mezinárodní unie generálních představených (UISG) se od roku 2016 zaměřuje na vytváření kultury péče v řeholních komunitách po celém světě, uvedla generální sekretářka UISG sestra Patricia Murrayová při představení e-learningového programu pro řeholnice v Římě. Do sdružení UISG patří více než 1 900 generálních představených, které zastupují více než 630 000 sester po celém světě. Jde také o „uznání selhání v minulosti“, přiznala Murrayová, a také o to, aby se „lidská důstojnost a péče staly hlavními pilíři našeho života a práce“.

Pochopení mocenských vztahů

Prevence také znamená rozvíjet porozumění mocenským vztahům, vysvětlila dále irská řeholnice ve videorozhovoru pro Rome Reports: „Musíme pochopit, že určité role a odpovědnosti nám dávají moc nad druhými. Místo toho musíme vytvářet vzájemnost a vzájemně se obohacovat. Protože každý z nás může obohatit toho druhého.“

Mezinárodní unie generálních představených (UISG) již několik let nabízí online a prezenční školení. Nový e-learningový nástroj pro prevenci zneužívání pro řeholnice však nabízí „nové možnosti, jak rozšířit rozsah a dosah naléhavě potřebného školení“, uvedla generální sekretářka. Program má být používán po celém světě, a proto se dotýká různých kulturních kontextů. Mimo jiné má řeholnicím pomoci rozpoznat cílené iniciování zneužívání, strategii pachatele známou jako „grooming“.

„Všichni, kdo se těchto programů účastní, jsou také podporováni a doprovázeni, pokud se setkají s osobními obtížemi nebo pokud mají dojem, že si potřebují s někým promluvit,“ pokračoval otec Zollner. V oblasti rozpoznávání a potírání zneužívání řeholnic a řeholníků je třeba vykonat ještě mnoho práce. Jezuita zdůraznil, že nejde jen o vytváření povědomí a sebedůvěry k ohlašování zneužívání, ale také o to, aby byla obětem poskytnuta taková míra bezpečí, která umožní takové zločiny ohlásit. „Doufáme, že program také pomůže zajistit, aby ženy a všichni zranitelní lidé, kteří potřebují ochranu, mohli žít bezpečně a s respektem ve všech oblastech světa a ve všech institucích.“

Vzdělávání přispívá k prevenci

Generální tajemnice UISG Murrayová vyjádřila přesvědčení, , že prostřednictvím vzdělávání lze dosáhnout mnoha úspěchů: „Věřím, že plodem této e-learningové platformy bude mnoho dobře vyškolených řeholnic, které budou prostřednictvím vytváření sítí a sdílení osvědčených postupů vytvářet prostor pro uzdravení, posílení a celistvost,“ řekla Murrayová, a vyzvala vedoucí představitele náboženských komunit, aby nové možnosti vzdělávání využili.

 

Zdroj: https://www.vaticannews.va/de/welt/news/2024-06/lembo-missbrauch-ordensfrauen-iadc-uisg-hilton-blended-learning.html