Francouzské katolické hnutí solidarity založené zesnulým abbé Pierrem zveřejňuje výsledky nezávislého vyšetřování, které odhalují údajné sexuální zneužívání, jehož se měl dopustit jeho charismatický zakladatel.

autorky: Lisa Zengariniová a Marie Duhamelová

Abbé Pierre je jednou z nejpopulárnějších a nejikoničtějších postav církve ve Francii, známý svou angažovaností ve francouzském odboji, ochranou Židů během druhé světové války a celoživotní obhajobou bezdomovců a chudých.

Zpráva, kterou ve středu zveřejnila komunita Emauzy, dnes již mezinárodní organizace, kterou v roce 1949 ve Francii založil na podporu nejchudších a nejzranitelnějších, tento obraz pošramotila a odhalila, že se abbé Pierre dopustil sexuálního napadení či sexuálního obtěžování.

Rok trvající vyšetřování

Zpráva je výsledkem vyšetřování, které tato katolická nadace svěřila v roce 2023 odborné firmě specializující se na prevenci zneužívání poté, co jedna žena nahlásila sexuální napadení ze strany zesnulého kněze a humanitárního aktivisty.

Vyšetřování, které provedla firma Groupe Egaé, shromáždilo několik svědectví a našlo nejméně sedm obětí z let 1970-2005 (dva roky před jeho smrtí v roce 2007) včetně jedné, která byla v té době nezletilá.

Nejméně sedm údajných obětí sexuálního zneužívání

Ženy uváděly nevyžádané polibky a dotyky, stejně jako nevhodné sexuální poznámky a návrhy.  

Většina žen, které nahlásily nechtěný kontakt nebo sexuální návrhy, byly zaměstnankyně nebo dobrovolnice v Emauzích. Podle výpovědí bylo nevhodné chování abbého Pierra všeobecně známé.

Firma Egaé uvedla, že se domnívá, že existují i další oběti, které sahají do 50. a 60. let, ale doba, která uplynula od údajných skutečností a od smrti abbého Pierra před 17 lety, ztěžuje přístup ke svědectvím a neumožňuje křížový výslech. Některé z obětí zemřely, některé se nepodařilo kontaktovat a jiné odmítly být vyslechnuty.

Ocenění odvahy obětí

Ve svém prohlášení hnutí Emmaus ocenilo odvahu lidí, kteří vypovídali a díky níž bylo možné "tyto neúnosné činy" vynést na světlo.

Uvedlo, že údajným obětem věří a vyjádřilo jim svou blízkost. Nadace potvrdila, že je odhodlána bojovat proti všem formám zneužívání a odsoudit "nepřijatelné činy spáchané osobou, která hrála v dějinách významnou roli" jak pro oběti, tak pro lidi, kteří činnost hnutí podporují již více než 70 let. "Sdílíme jejich bolest a hněv, ale také odhodlání pokračovat v každodenní práci na budování spravedlivějšího a jednotnějšího světa," uvádí se v prohlášení.

Francouzští biskupové rovněž vyjádřili svou bolest nad případem abbého Pierra a v tiskovém prohlášení ujistili oběti o svém "hlubokém soucitu a zahanbení", že se takového činu mohl dopustit kněz, a zopakovali své odhodlání zajistit, aby církev byla "bezpečným místem".

"Abbé Pierre měl v naší zemi i ve světě pozoruhodný vliv. Zvýšil povědomí o odpovědnosti, kterou všichni máme vůči zranitelným lidem, a změnil pohled naší společnosti na ty nejchudší," uvedli biskupové. "Jeho postavení nás však nemůže zbavit nutné snahy o pravdivost, kterou teď Emauzy s jasností a odvahou vykonaly."

Poslední z řady případů ve Francii

Obvinění proti abbé Pierrovi je posledním z řady případů katolických duchovních charismatických vůdců obviněných ze zneužívání své moci a autority k sexuálnímu zneužívání žen, které byly pod jejich duchovním vlivem.

Francie se nedávno musela potýkat s odhaleními týkajícími se jiné oblíbené katolické osobnosti 20. století, Jeana Vaniera, který v 60. letech 20. století založil federaci L'Arche pečující o lidi s mentálním postižením. Nedávno si L'Arche objednala vyšetřování, které ukázalo, že zesnulý Vanier překrucoval katolickou nauku o Ježíši a Marii, aby ospravedlnil své zneužívání žen.

Ještě předtím došlo k odhalení sériového sexuálního zneužívání dospělých v řeholních komunitách, které založili dva francouzští bratři, P. Thomas Philippe P. Marie-Dominique Philippe, s názvem L'Eau Vive a Community of Saint Jean. Thomas Philippe byl Vanierovým duchovním otcem a údajně zasvětil Vaniera do mysticko-sexuálních praktik v L'Eau Vive.

Zpráva CIASE z roku 2021

Nezávislá komise pro sexuální zneužívání v katolické církvi (CIASE) v roce 2021 odhadla, že ve Francii bylo během 70 let sexuálně zneužito kněžími nebo jinými osobami spojenými s církví přibližně 330 000 dětí.

 

Zdroj: https://www.vaticannews.va/en/church/news/2024-07/late-emmaus-founder-abbe-pierre-accused-of-sexual-assaults.html

Foto: Autor: Studio Harcourt Paris, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10650379 

 

Celou zprávu o výsledku nezávislého vyšetřování lze najít na stránkách hnutí Emauzy.