Papež František ve středu přijal neobvyklé rozhodnutí vyloučit deset lidí - biskupa, kněze a laiky - z problémového katolického hnutí v Peru poté, co vatikánské vyšetřování odhalilo „sadistické“ zneužívání moci, autority a spirituality.

Associated Press a Claudia Rebaza, CNN

25. září 2024

Tento krok proti vedení hnutí Sodalitium Christianae Vitae neboli Sodalitium křesťanského života následoval po Františkově rozhodnutí z minulého měsíce vyloučit zakladatele skupiny Luise Figariho poté, co se zjistilo, že své rekruty sodomizoval.

Oznámila to peruánská biskupská konference, která na svých internetových stránkách zveřejnila prohlášení vatikánského velvyslanectví (https://iglesia.org.pe/2024/09/25/nota-de-prensa-de-la-conferencia-episcopal-peruana-3/).

Prohlášení bylo překvapivé, protože vyjmenovává zneužití, která odhalilo  vatikánské vyšetřování a která byla jen zřídkakdy, pokud vůbec, kanonicky potrestána - například nabourání se do něčí komunikace - a uvádělo osoby, které papež činil odpovědnými.

Tento krok pravděpodobně přivítají některé z obětí, které začátkem roku hovořily s televizí CNN a naléhaly na Vatikán, aby po desetiletích beztrestnosti přijal proti pachatelům závažná opatření.

Podle prohlášení vatikánští vyšetřovatelé odhalili fyzické zneužívání „včetně sadismu a násilí“, sektářské zneužívání svědomí, duchovní zneužívání, zneužívání autority, ekonomické zneužívání při správě církevních peněz a „zneužívání při výkonu novinářského apoštolátu“.

Posledně jmenovaný výrok byl pravděpodobně namířen proti novináři spojenému se Sodalitiem, který na sociálních sítích napadal kritiky hnutí.

Figari založil hnutí v roce 1971 jako laické společenství pro nábor „vojáků pro Boha“. Bylo jedním z několika katolických společenství, která se zrodila jako konzervativní reakce na levicové hnutí teologie osvobození, jež se od 60. let minulého století šířilo Latinskou Amerikou. V době svého největšího rozkvětu čítala skupina asi 20 000 členů po celé Jižní Americe a ve Spojených státech. V Peru měla obrovský vliv.

Oběti Figariho zneužívání si stěžovaly limské arcidiecézi v roce 2011, ačkoli první stížnosti proti němu údajně pocházejí z roku 2000. Místní církev ani Svatý stolec však nepodnikly žádné konkrétní kroky, dokud jedna z obětí, Pedro Salinas, nenapsal spolu s novinářkou Paolou Ugazovou v roce 2015 knihu s názvem „Napůl mniši, napůl vojáci“, v níž podrobně popsal zvrácené praktiky Sodalitium.

Externí vyšetřování, které si Sodalitium objednalo, později zjistilo, že Figari byl „narcistický, paranoidní, ponižující, vulgární, pomstychtivý, manipulativní, rasistický, sexistický, elitářský a posedlý sexuálními otázkami a sexuální orientací“ členů Sodalitia.

Vyšetřování zveřejněné v roce 2017 zjistilo, že Figari své rekruty zneužíval a nutil je, aby se s ním i mezi sebou mazlili. Rád se díval, jak „prožívají bolest, nepohodlí a strach“, a ponižoval je před ostatními, aby nad nimi posílil svou kontrolu, bylo uvedeno ve zprávě.

Přesto Svatý stolec v roce 2017 odmítl Figariho z hnutí vyloučit a pouze mu nařídil, aby žil odděleně od komunity Sodalitium v Římě a ukončil s ní veškeré kontakty. Vatikán měl zřejmě svázané ruce kanonickým právem, které s takovými tresty pro zakladatele řeholních společenství, kteří nejsou kněžími, nepočítalo. Oběti byly pobouřeny.

Podle závěrů nejnovějšího vatikánského vyšetřování však zneužívání přesáhlo rámec Figariho, zahrnovalo i duchovní Sodalitium a zahrnovalo také obtěžování a hackování komunikace jejich obětí, přičemž podle prohlášení všichni kryli zločiny spáchané v rámci svých povinností.

Vyšetřování vedli nejvyšší vatikánští vyšetřovatelé sexuálních zločinů, maltský arcibiskup Charles Scicluna a monsignor Jordi Bertomeu z Dikasteria pro nauku víry, kteří loni přijeli do Limy, aby získali svědectví obětí.

Nejvýše postavenou osobou, která byla z hnutí vyloučena, byl arcibiskup Jose Antonio Eguren, kterého František již v dubnu donutil odstoupit z funkce biskupa v Piuru kvůli jeho pověsti poté, co zažaloval Salinase a Ugazovou za jejich reportáže.

Kromě Figariho zneužívání jejich reportáže odhalily údajné násilné vystěhování rolníků z pozemků v Egurenově diecézi developerem napojeným na Sodalitium.

Novinářka Ugazová vyloučení deseti lidí uvítala a uvedla, že zmínka o hackerství společnosti Sodalitium se týkala jí: Řekla, že její komunikace byla hacknuta v roce 2023 poté, co informovala o offshorových podílech společnosti Sodalitium a dalších finančních transakcích, a uvedla, že se domnívá, že se skupina snažila zjistit její zdroje.

„Je to ukázka toho, že v Peru by oběti nikdy nenašly spravedlnost a odškodnění (bez Bertomea a Scicluny), protože Sodalitium je organizace s velkou politickou, sociální a ekonomickou mocí,“ uvedla v prohlášení pro agenturu Associated Press.

Vatikán v prohlášení uvedl, že peruánští biskupové se připojili k Františkově „prosbě obětem o odpuštění“ a zároveň vyzvali problémové hnutí, aby zahájilo cestu spravedlnosti a nápravy.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2024/09/25/americas/pope-expels-bishop-peru-sadistic-abuse-intl-latam/index.html