Papež František laicizoval biskupa Rogera Vangheluweho téměř 14 let poté, co belgický prelát rezignoval po přiznání, že zneužíval svého synovce.

LUKE COPPEN

21. března 2024

Apoštolská nunciatura v Belgii uvedla v prohlášení ze dne 21. března, že se v posledních měsících objevily "nové závažné skutečnosti", které přiměly vatikánské Dikasterium pro nauku víry, aby znovu otevřelo případ bývalého biskupa z Brugg, který odstoupil v roce 2010.

Dikasterium, které se zabývá případy zneužívání, předložilo 8. března papeži Františkovi spis, v němž doporučilo Vangheluweho propustit z duchovního stavu.

Nunciatura uvedla, že toto doporučení bylo vydáno "v souladu s článkem 26 norem Sacramentorum sanctitatis tutela, o trestných činech vyhrazených do kompetence Dikasteria pro nauku víry".

Během jednání dne 11. března s šéfem tohoto vatikánského dikasteria Víctorem Manuelem Fernándezem papež František "žádosti vyhověl a nařídil, aby byl uložen navrhovaný trest".

Vangheluwe byl o papežově rozhodnutí informován 20. března. Nunciatura uvedla, že sedmaosmdesátiletý biskup "požádal, aby mu bylo umožněno pobývat v ústraní, bez dalšího kontaktu s vnějším světem, aby se mohl věnovat modlitbě a pokání".

"Svatý otec znovu vyjadřuje svou blízkost obětem zneužívání a svůj závazek vymýtit tuto metlu z církve," uvedla nunciatura.

Případ Vangheluwe sužuje belgickou církev již více než deset let a hrozí, že zastíní papežovu návštěvu Belgie, která je údajně naplánována na září.

V lednu belgický premiér Alexander De Croo vyzval Vatikán, aby Vangheluwemu odebral titul.

Ve stejném měsíci jeden z představitelů belgické církve sdělil parlamentnímu výboru, že neschopnost Vatikánu laicizovat Vangheluweho by mohla papežskou návštěvu narušit.

Generální sekretář biskupské konference Bruno Spriet ve svém projevu na slyšení výboru vlámského parlamentu, který se zabývá zneužíváním duchovními, 26. ledna uvedl, že "v posledních letech belgičtí biskupové několikrát písemně požádali Svatý stolec (v letech 2017 a 2019), aby se jasněji vyjádřil ohledně církevních sankcí vůči Rogeru Vangheluweovi". 

"Ve společném dopise papeži Františkovi v říjnu 2023 zopakovali svůj požadavek na propuštění Rogera Vangheluweho z duchovenského stavu. Jeho případ nadále tíží nás i celou společnost." 

Spriet dodal: "Víme, že odpovědné osoby v Římě si uvědomují rozsah skandálu a pracují na jeho řešení. Pro papeže Františka bude obtížné uskutečnit v září pokojnou návštěvu naší země, dokud nebude v této záležitosti jasno." 

"Navíc jsme od počátku trvali na tom, aby byl během této návštěvy poskytnut potřebný čas a prostor pro osobní setkání papeže Františka s oběťmi, které si s ním přejí hovořit. Bez takového setkání si papežskou návštěvu nedovedeme představit."

Papež František v prosinci 2023 v rozhovoru oznámil, že má v úmyslu navštívit Belgii v roce 2024. Vatikán tuto cestu oficiálně nepotvrdil.

Na zasedání výboru v Bruselu se ke Sprietovi připojili arcibiskup Luc Terlinden, který od června 2023 vede arcidiecézi Mechelen-Brusel, a antverpský biskup Johan Bonny, který je osobou zodpovědnou za případy zneužívání duchovními.

Tito tři muži nastínili reakci belgické církve na krizi zneužívání duchovními, která propukla po Vangheluweho rezignaci 23. dubna 2010.

Po odstoupení biskupa zaznamenala nezávislá zpráva 475 stížností na zneužívání duchovních a církevních pracovníků od 50. do 80. let 20. století. 

Policie zahájila nečekané razie na církevních pozemcích, což vedlo k napjatým vztahům mezi belgickými úřady a Vatikánem.

Vangheluwe se později přiznal ke zneužití druhého synovce, ale prohlásil, že se nepovažuje za pedofila. To pronesl v roce 2011 v rozhovoru pro vlámskou televizní stanici VT4, který vyvolal pobouření, neboť diváci vnímali nedostatek lítosti.

Po své rezignaci se Vangheluwe přestěhoval do katolické komunity ve Francii, ale nebyl stíhán, protože v době, kdy jeho činy vyšly najevo, už byly promlčeny.

Vangheluweho skandál také poškodil pověst kardinála Godfrieda Danneelse, tehdejšího arcibiskupa Mechelen-Bruselu, poté, co unikla zvuková nahrávka, na níž kardinál nabádá jednoho ze synovců, aby svého strýce veřejně neobviňoval. 

Papež František kontroverzně zařadil Danneelse na seznam osob pozvaných na synodu o rodině v roce 2015.

Vlámský parlament, zákonodárný orgán belgického regionu Flandry, odhlasoval v říjnu 2023 zřízení zvláštního vyšetřovacího výboru pro sexuální zneužívání v církvi poté, co belgická televizní stanice VRT Canvas odvysílala čtyřdílný dokumentární seriál "Godvergeten" (Bohem zapomenutí).

Seriál, který poukázal na zneužívání a krytí ze strany duchovních v Belgii, údajně vyvolal vlnu odchodů katolíků z církve.

Seriál znovu rozvířil debatu o případu Vangheluwe a o tom, proč si 87letý Vangheluwe ponechal titul biskupa a zůstal knězem. 

Podle belgických katolických médií navštívili Vangheluweho koncem září 2023 v klášteře, kde je povinen žít v anonymitě, dva biskupové. Požádali ho, aby papeži Františkovi předložil svou rezignaci na biskupský úřad.

Vangheluwe údajně později řekl jednomu z návštěvníků, biskupu Bonnymu, že papeži napsal. Obsah dopisu nebyl zveřejněn.

V prohlášení z 21. března belgičtí biskupové uvedli, že "vždy věřili, spolu s oběťmi zneužívání a mnoha dalšími lidmi v naší společnosti, že je ostudné, že Roger Vangheluwe mohl zůstat oficiálně biskupem a knězem navzdory velmi restriktivním opatřením, která byla zavedena po jeho nucené rezignaci".

"Biskupové znovu vyzvali k laicizaci v říjnu 2023. Vyzvali Vangheluweho, aby o ni sám požádal, a znovu předložili jeho kanonickou dokumentaci vatikánským úřadům. Tato dokumentace obsahuje výpověď oběti, která nedávno proti Vangheluwemu oficiálně svědčila."

V prohlášení se dále uvádí: "Biskupové vyjadřují obětem velkou úctu. Ty našly odvahu a sílu odsoudit svého agresora. Jejich příklad inspiroval mnoho dalších obětí, které  již nenechají agresora bez trestu. Biskupové doufají, že tato laicizace pomůže obětem zotavit se ze zneužívání, které je a jejich blízké tak hluboce poznamenalo na celý život."

"Laicizace Rogera Vangheluweho znamená, že nyní může v zásadě jít, kam chce. S opatstvím, kde v současné době pobývá, však bylo dohodnuto, že tam může i nadále zůstat v ústraní. Biskupové trvají na tom, aby tak učinil."

Zdroj: https://www.pillarcatholic.com/p/belgian-bishop-laicized-almost-14