Reakcí na článek, který jsme převzali, byl otevřený dopis 46 polských obětí zneužívání v církvi stálé radě Polské biskupské konference. Autoři dopisu předkládají osm konkrétních požadavků, které jsou důležité z pohledu obětí. 

Dopis byl předán v pondělí 13. května 14 členům Stálé rady polského episkopátu a apoštolskému nunciovi v Polsku. Příjemci dopisu byli informováni, že obsah otevřeného dopisu bude zveřejněn sedm dní po jeho odeslání.

Iniciátory dopisu jsou Tośka Szewczyk, Robert Fidura a Jakub Pankowiak.

„V mnoha polských diecézích… se ukazuje, že blaho instituce je důležitější než lidské utrpení,“ píše se v dopise.

„Až do dneška jsme mluvili jako jednotlivci. Toto je poprvé, co je v Polsku slyšet náš hlas jako skupiny. Chtěli jsme, aby biskupové věděli – jsme spolu,“ řekla Szewczyk OSV News.

Mezi signatáři otevřeného dopisu jsou ukřivdění lidé, o jejichž situaci „Więź“ léta informuje a píše a s nimiž je v kontaktu.

Autoři dopisu požadují suspendování arcibiskupa Tadeusz Wojda v jeho úřadu předsedy Polské biskupské konference, dokud nebude objasněna nedbalost, která je byla vytýkána. Pokud se potvrdí obvinění proti němu, jeho odvolání.

Autoři dopisu dále očekávají, že biskupové: zajistí schůzku Polské biskupské konference s delegací obětí, ve ve Vatikánu podpoří návrhy na změny kanonického práva (včetně přiznání postavení poškozených stran sporu), určí přesné datum zahájení činnosti nezávislé komise vyšetřující případy sexuálního zneužívání v církvi od roku 1945 a několik změn týkajících se postupůa praktik používaných v římskokatolické církvi v Polsku ve vztahu k hlášeným případům sexuálního zneužívání.

Petici lze podepsat i on-line.

Zdroj: https://wiez.pl/2024/05/20/list-otwarty-skrzywdzonych-do-biskupow-oczekujemy-zawieszenia-przewodniczacego-episkopatu/

Arcidiecéze gdaňská vydala stanovisko, v němž obviňuje časopis Wiez ze zkreslování, které škodí všem, i obětem. „Zpochybňování kompetence osob, které vedly řízení, a jejich diskreditace v očích veřejnosti, stejně jako spekulace o údajné procesní nedbalosti gdaňského metropolity, jsou projevem neznalosti celého případu a církevního procesního práva.“

Autor článku Zbigniew Nosowski na vyjádření arcidieéze odpovídá: „Jsem rád, že bylo zveřejněno nějaké vyjádření arcidiecéze k této záležitosti, protože po předchozí publikaci na toto téma v Tygodniku Powszechném (již před více než dvěma lety) bylo až dosud ohlušující kuriální ticho.

Chtěl bych panu mluvčímu upřímně poděkovat za ocenění mých znalostí o tématu, o kterém píši. Ve svém příspěvku jsem neskrýval, že mé znalosti jsou kusé. Koneckonců jsem od gdaňské kurie nedostal odpověď na žádnou z dvaceti otázek, které mi před čtrnácti dny zaslala. A ani v jiných pramenech se mi nepodařilo najít odpovědi na všechny.

Podle mluvčího gdaňské arcidiecéze můj článek „zkresluje obraz celého kanonického procesu a poškozuje všechny jeho účastníky, včetně poškozených“. Proto vás znovu trpělivě žádám o zodpovězení mých otázek. Tím jistě získáte úplnější obraz o celém procesu. Pokud ovšem ještě nenastal „vhodný čas“ (jak jste ho laskavě ráčil nazvat) pro věcné odpovědi, ale pouze na osobní facky?

A jedna věc mi vrtá hlavou ze všeho nejvíc. Podle Vašeho vyjádření jsem svým zveřejněním způsobil poškozeným újmu. Jak to víte, když jste je nekontaktovali?“

Celý text obou vyjádření se nachází v publikovaném článku.

Následně stálá rada Polské konfgerence uveřejnila odpověď na dopis obětí, ve kterém se píše:

„Váš dopis adresovaný nám, biskupům, kteří tvoříme Stálou radu Polské biskupské konference, bereme jako pozvání k setkání, vzájemnému naslouchání, upřímnému dialogu a spolupráci.“ Stálá rada biskupské konference vzala na vědomí požadavky uvedené v dopise adresovaném členům tohoto orgánu v květnu letošního roku.

V reakci na výzvu obětí biskupové pozvali jejich delegaci na setkání s polskou biskupskou konferencí. To by se mělo uskutečnit 19. listopadu 2024 v 16 hodin na Jasné Hoře, kde se bude konat každoroční výjezdní zasedání episkopátu, jemuž bude předcházet plenární zasedání.

Stálá rada EPC přijala prohlášení arcibiskupa Tadeusze Wojdy SAC, že požádal Svatý stolec o prošetření obvinění z nedbalosti vznesených proti jeho osobě.

Zdroj: https://ochrona.episkopat.pl/rada-stala-kep-chcemy-was-wysluchac-i-szczerze-z-wami-porozmawiac/